Wnętrza

Jakie garnki powinny znaleźć się w każdej kuchni? Odpowiada Gerlach

• Zakładki: 46


Aby gotowanie było łatwe i przyjemne, ważne jest, aby wyposażyć kuchnię w odpowiednie naczynia. Pisząc odpowiednie, mamy na myśli trwałe, bezpieczne, ułatwiające gotowanie, np. poprzez skrócenie czasu przygotowywania posiłków, a także dopasowane do różnych metod obróbki cieplnej. 

Małe, średnie, duże, jeden, dwa, trzy a może pięć – wybór odpowiednich garnków nie należy do łatwych zadań. Musisz zwrócić uwagę na wiele czynników, takich jak materiał, dopasowane do kuchni, wielkość naczyń, ilość, odporność na uszkodzenia mechaniczne, łatwość czyszczenia, możliwość używania garnków nie tylko do gotowania, ale i przechowywania potraw i wiele innych. Wybierając garnki, warto sugerować się liczbą domowników i stylem życia.  W kuchni singla lub pary wystarczający będzie komplet składający się z 3 naczyń o zróżnicowanej pojemności, np. garnki Gerlach 6 elementów, gdzie połowę kompletu stanowią pokrywki. Duża rodzina lub też rodzina często gotująca, która rzadko stołuje się poza domem, będzie mieć zupełnie inne potrzeby kulinarne.  W takim przypadku warto sięgać po zestawy 10-elementowe. 

Naczynia do zadań specjalnych

Jeszcze inaczej wygląda kwestia ilości garnków, gdy mamy do czynienia z pasjonatami gotowania. W takim przypadku sprawdzą się garnki do zadań specjalnych, np. do gotowania na parze, garnek do makaronu, posiadający wkład pozwalający na łatwe odcedzenie ugotowanego makaronu, wąski i wysoki garnek do szparagów lub też garnek do ryby, mający nietypowy, podłużny kształ.

Co przyda się w kuchni?

Niezależnie od umiejętności kulinarnych warto mieć w swojej kuchni przynajmniej jeden garnek  o pojemności 2,5-3,0 l, który sprawdzi się do gotowania ziemniaków, ryżu, pierogów, kasz itp., a także naczynie o pojemności 5-6 l, która przyda się do gotowania zup czy też warzyw, które trzeba gotować w całości. Kolejnym niezbędnym elementem jest rondel, który pozwoli na przygotowanie sosu, polewy do ciasta czy też odgrzanie porcji zupy lub gulaszu. Warto również wyposażyć kuchnię w patelnię zwyczajną, grillową lub do konkretnych potraw typu jajko, naleśniki, steki, ryby w zależności od potrzeb. Im więcej garnków o różnych rozmiarach znajdzie się w kuchni, tym większa wygoda przyrządzania posiłków. 

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
51 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *