Łazienka

Zlew ceramiczny w kuchni — czy warto się na niego zdecydować?

• Zakładki: 8


Z każdym rokiem zlewy ceramiczne zdobywają coraz większą popularność. Dotychczas kojarzone były głównie z wyposażeniem łazienek, ale obecnie znajdziemy je również w kuchniach. Czym charakteryzują się takie zlewy? Jakie mają wady i zalety?

Zalety ceramicznych zlewów

Na początku warto wiedzieć, z czego wykonywane są ceramiczne zlewozmywaki. Materiałem do ich produkcji jest kamionka szlachetna. Po ukształtowaniu zlewy wypala się w piecach w bardzo wysokiej temperaturze. Sprawia to, że zlewy ceramiczne są niezwykle odporne zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury. Nie musimy więc martwić się o wstawienie do zlewu rozgrzanego garnka, co w przypadku innych materiałów mogłoby się skończyć sporymi zniszczeniami. Co więcej, zlewozmywaki ceramiczne charakteryzują się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Nie są im straszne zarysowania sztućcami czy drucianą szczotką w przeciwieństwie do stalowych zlewów. Ceramika jest też odporna na zabrudzenia i bardzo łatwo jest utrzymać ją w czystości.

Cena ceramicznych zlewozmywaków — jedyna wada?

Wymienić wady zlewozmywaków ceramicznych nie jest łatwo. Wszystko to przez wysoką funkcjonalność i wygodę użytkowania. Mimo to do minusów możemy zaliczyć między innymi cenę. Jest to jedno z najkosztowniejszych rozwiązań. Warto jednak wiedzieć, że cena jest odzwierciedleniem wysokiej jakości zlewu. Pod uwagę musimy wziąć także fakt, że zlewy ceramiczne są znacznie cięższe od metalowych. Poza tym zdecydowanie opłaca się zainwestować w taką armaturę.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie zlewu ceramicznego?

Zanim podejmiemy decyzję o zakupie ceramicznego zlewu do naszej kuchni, musimy pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Na rynku dostępne są różnorodne zlewozmywaki, ale nie wszystkie z nich nadają się do każdego rodzaju mieszkania bądź domu. Zlew w kuchni powinien przede wszystkim odpowiadać naszym potrzebom, a tym samym być solidnie wykonany i funkcjonalny. W przypadku kiedy mieszkamy sami lub w dwie osoby zlew jednokomorowy powinien być wystarczający. Dla większych rodzin zdecydowanie poleca się zlewy o dwóch komorach. Do rozważenia pozostaje również kwestia głębokości zlewu. Im częściej myjemy naczynia, tym lepiej sprawdzi się głębszy zlew, na przykład 16 czy 20 centymetrów. Duże znaczenie ma grubość zlewu. Jeśli zdecydujemy się na zbyt cienki, ryzykujemy szybkim odkształceniem lub pokruszeniem po uderzeniu ciężkim garnkiem.

Zlewy ceramiczne i inne elementy armatury dostępne są w ofercie firmy sanitbuy.pl.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
9 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *