Pieczenie i zapiekanie to jedne z najpopularniejszych metod przygotowywania potraw. Aby móc cieszyć się smacznymi i zdrowymi posiłkami, potrzebny jest odpowiedni garnek. W tym artykule omówimy najważniejsze cechy, które powinien posiadać idealny garnek do pieczenia i zapiekania w piekarniku, aby ułatwić ci podjęcie decyzji.
Nie musisz inwestować w specjalne w brytfanny, blachy czy też naczynia ze szkła żaroodpornego, by móc delektować się daniami, które są mniej kaloryczne niż potrawy smażone, a także łatwiejsze do strawienia. Wystarczy, że dobrze przemyślisz zakup garnków. Na rynku istnieją zestawy garnków, dzięki którym będziesz mógł przygotowywać dania na wiele sposób, w zależności od swoich bieżących potrzeb. Podpowiadamy, jak je wybrać.
Jak wybrać odpowiedni garnek do pieczenia i zapiekania w piekarniku?
Szukając garnka, który zniesie ogromny żar panujący w piekarniku i wyjdzie z tego starcia bez szwanku, musisz przyjrzeć się właściwościom poszczególnych materiałów. Garnki żeliwne, ceramiczne i stalowe są tym, czego szukasz. Biorąc pod uwagę odporność na uszkodzenie mechaniczne, ogólną trwałość, łatwość czyszczenia czy też brak wchodzenia w reakcję chemiczną z jedzeniem, zdecydowanie prym biorą garnki stalowe. Szukając uniwersalnego zestawu garnków, postaw na naczynia ze stali nierdzewnej 18/10. Współpracują one z wszystkimi typami kuchenek. Jest jeden warunek. Nie mogą mieć plastikowych elementów. Jeśli takowe posiadają, upewnij się, że można je zdemontować (np. odkręcić plastikową rączkę) przed włożeniem do piekarnika. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup zestawu garnków, który będzie składał się z kilku różnych rodzajów garnków o różnych rozmiarach i grubościach ścianek. Musisz również upewnić się, że garnki mają odpowiednie kształty, by móc zmieścić się w piekarniku. Warto również wziąć pod uwagę potrawy, które zamierzasz przygotowywać.